Gulvbehandling

Gulvbehandling betyder også overfladebehandling, efterbehandling eller blot behandling af plankegulve og parketgulve. Den benyttes til at sikre en nyslebet overflade, og give det et flot og nyt udseende og patina. Vi er specialist i gulvbehandling og kan finde den rette løsning til din bolig og dig. Ring eller skriv til os for en snak om dine plankegulve eller parket og muligheder.

Hvilken gulvbehandling skal du give dit gulv?

Du kan vælge blandt lud, sæbe, lak eller voks som efterbehandling til dit nye eller nyslebne gulv? Se her, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige fremgangsmåder, og lær, hvordan vi gør. Dersom du sammen med gulvfagmanden vælger gulvbehandling kan man tage hensyn til:

  • Patina
  • Slidstyrke
  • Rengøring
  • Vedligeholdelse

De mest almindelige former for efterbehandling er lud, olie, lak eller voks. Disse fås enten som natur eller hvide. Hvid lud, hvid sæbe og hvid olie er yndede efterbehandlinger.

Hvorfor skal jeg gulvbehandle trægulve?

Et ubearbejdet parket- eller plankegulv kan lynhurtigt blive plettet og grimt af væske, slid og smuds. En overflade beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor tit bør du behandle husets eller lejlighedens gulv?

Hyppigheden af overfladebehandling kommer an på gulvets benyttelse samt vedligeholdelse, rengøring og pleje. Trægulvet vil jævnligt vaskes og støvsuges med rengøringsmidler, der passer til gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere herunder.

Hvilke overvejelser bør du gøre dig, når du vælger efterbehandling?

Når du skal vælge behandling til dit plankegulv, bør du tage hensyn til:

  • Hvor meget slid og brug der er på trægulvet, dørtærskel, trappetrin og andre steder. Trappeopgange slides eksempelvis hurtigere end gulve.
  • Hvilken træsort gulvet er udført i.
  • Hvilket ydre du ønsker, at parketgulvet og plankegulvet skal have.
  • Uanset hvilken gulvbehandling du ønsker at anvende, må fremstillerens foreskrifter følges til punkt og prikke for at få et korrekt og solidt resultat.

Lud og ludbehandling af gulve

I fald dit parket eller plankegulv er nyslebet, vil det fremtræde lyst og naturligt . For at sikre det lyse og smukke look, skal der påføres en ludbehandling. Ludbehandling og lud hæmmer træets naturlige gulningsproces og kan anbefales til alle lyse plankegulve eller parket.

Ludden kan ikke stå alene som gulvbehandling, idet den ikke beskytter træet. Herved danner ludbehandling kun grundlag for oliebehandling, sæbebehandling eller lakering.

Fordele ved ludbehandling er, at træet får det eftertragtede lyse og grå hvidlige sandskurede udseende.

Rengøring foretages med hvid sæbe eller natur sæbe. Sæbespåner har været brugt i mange hundrede år, og kan også anbefales.

Sæbebehandling af trægulv med gulvsæbe

Har du et rustikt, slidt og gammelt massivt plankegulv, er sæbe og sæbebehandling en rigtig god løsning. Det skaber en fin, naturlig overflade på et nyafslebet gulv. Sæben giver en slidstærk finish, som er let at vedligeholde, rengøre og pleje. Typisk påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med sæben.

Sæbebehandling har været brugt som efterbehandling i mange generationer, og giver et naturligt flot look og patina. Det nødvendiggør dog ofte gulvvask, og er ikke så slidstærk og robust som lak og olie.

Når træet er afslebet udføres en ludbehandling. Herefter mættes gulvet med en tyk gulvsæbe, herunder færdigblandet sæbe (natur sæbe – hvid sæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan købes hos malerforretninger, byggemarkeder og supermarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet gulv har i særdeleshed den fordel, at trykmærker og mindre hakker vil ’rejse’ sig på ny ved vask. Herpå bliver gulvet som nyt igen.

Rengøring foretages med en gulvsæbe for at træet for altid er mættet. Et nyafslebet og nybehandlet trægulv vaskes indtil 5 gange med en ekstra fed sæbeblanding inden benyttelse. Normal vedligeholdelse med almindelig tørmopning eller støvsugning. brug aldrig affedtende sæber såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Ønsker du at behandle dit plankegulve eller parketgulv med gulvolie, vil fagmanden bruge hærdende olie. Hærdende olie er iblandet en hærder, som får olien til at tørre hurtig op med en holdbar og hård overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigmentering.

Olie giver træet en dyb og flot gulvbehandling. Hvid olie giver træet det eftertragtede og moderne udseende og patina, hvor natur olie udståler en varm kulør.

Den hvide olie benyttes på ludbehandlede lyse gulve, for at styrke den hvide patina. Olie og oliebehandling giver træet en pæn mat overflade, som er relativ modstandsdygtig over for slid og snavs.

Gulvolien skaber en meget slidstærk overflade, som er let at vedligeholde og opfriske på områder med meget slid, fx rundt om spisebordet og ganglinier. Få en snak med din gulvmand og gulvfirma eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit gulv.

Fordele ved gulvolie er, at hakker og ridser let kan fjernes ved damp eller fugt. Derfor rejser træet sig, og ridserne forsvinder let og enkelt.

Rengøring udføres med en sæbe som er beregnet til oliebehandlede parketgulve. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både plejer, vedligeholder og rengør ved hver gulvvask. Derfor er genoliering ikke nødvendigt.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lakering skaber en modstandsdygtig gulvoverflade i blank, mat eller halvblank efter ønske. Lak er nem at rengøre og kan vedligeholdes med ny lak inden det gamle laklag gennemslides. Et lakeret gulv kan ofte holde i flere år, inden det er nødvendigt at genlakere.

Hvor længe et lakeret trægulv holder, bestemmes af sliddet samt hvilken type lakering der er anvendt. Et lakbehandlet gulv er temmelig modstandsdygtigt over for tilsmudsning og fugt , men spildte væsker og vand bør dog tørres bort. De senere år er der sket en stor udvikling indenfor gulvlak. Alle håndværkere bruger vandbaseret lak som er mat, miljøvenlig og slidstærk.

Fordelen ved gulvlak er, at man får en meget holdbar gulvoverflade, som er nem at vedligeholde, pleje og rengøre.

Rengøring udføres med et ph-neutralt universalt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet klud eller moppe og så lidt vand som muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxy

Ikke mange vil male et nyt eller nyafslebet gulv, siden træets naturlige spil og farve dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget ødelagte trægulve kan maling være en flot og praktisk overfladeløsning.

Til trægulve med normal benyttelse, fx i soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større slidstyrke og tåler vandpåvirkning og er derfor bedst til som for eksempel et køkken eller vådrum.